af Karl Marx

Den tyske ideologi    

"Den tyske ideologi" som blev skrevet af Karl Marx og Friedrich Engels i 1845 var deres første store værk. Her udvikles i kimform den dialektiske og materialistiske metode, som senere gjorde dem i stand til at skrive klassikere som "Det kommunistiske manifest" og "Kapitalen". Marxismen er i dag et altafgørende våben i arbejderklassens hænder. For at ændre verden, for at stoppe udbyttningen og fjerne fattigdommen, må man først forstå verden. Her kan den "Den tyske ideologi" være en vigtig hjælp for alle revolutionære. Emnerne er filosofi, historie, sociologi og økonomi, men på nærværrende og konkret måde. Ikke filosofi for filosofiens skyldt, men videnskab for de udbyttedes massers sag.

"Den tyske ideologi" blev aldrig udgivet grundet ydre omstændigheder, som skyldtes forelæggeren. Engels forklarede senere, at de alligevel nåede deres vigtigste mål: at klargøre deres egne standpunkter. Da den "Den tyske ideologi" først gang blev udgivet i 1932 var det en betydelig forøgelse af Marx og Engels’ litterære arv.

Værket er som så mange andre af Marx og Engels’ værker en kritik og delvist en polemik. Bogen bærer da også undertitlen: "Kritik af den nyeste tyske filosofi i deres repræsentanter Feuerbach, B. Buar og Stirner, og af den tyske socialisme i dens forskellige profeter" (på dansk er det dog kun det ikke afsluttede afsnit om Feuerbach, der foreligger, da resten er af mere lokal og historisk karakter).

Udgivet første gang: Først offentliggjort af i 1932.
Oversættelse: Oversat af Henriette Møller.
På dansk:Karl Marx, Skrifter i Udvalg - Den tyske ideologi - Filosofiens Elendighed, Rhodos, Kbh. side 13-100.
Online version: Jeppe Druedahl for Socialistisk Standpunkt, 2007.

Tilbage til Karl Marx-arkivet


Indhold: