Tilbage
Læren fra Spanien - Den sidste advarsel
Næste

"Borgerkrig i bagtroppen"

Men, når alt kommer til alt, ville en sejr over Caballeros og Negrins regeringer have nødvendiggjort borgerkrig i den republikanske hærs bagtrop! - udbryder den demokratiske spidsborger med rædsel. Som om der bortset herfra aldrig har eksisteret nogen borgerkrig i det republikanske Spanien, og dertil den mest nedrige og forræderiske - de besiddendes og udbytternes krig mod arbejderne og bønderne. Denne uafbrudte krig finder udtryk i arrestationerne og mordene på revolutionære, knusningen af massebevægelsen, afvæbningen af arbejderne, bevæbningen af borgerligt politi, svigtelsen af arbejdernes delinger uden våben og uden hjælp på fronten, og endelig, den kunstige begrænsning af udviklingen af krigsindustrien.

Enhver af disse handlinger er et grusomt slag mod fronten, direkte militært forræderi, dikteret af borgerskabets klasseinteresser. Men "demokratiske" filistre - iberegnet stalinister, socialister og anarkister - betragter borgerskabets krig mod proletariatet, selv i områder, der støder allernærmest op til fronten, som en naturlig og uundgåelig krig, der har til opgave at beskytte "Folkefrontens enhed". På den anden side er proletariatets borgerkrig mod den "republikanske" kontrarevolution i de samme filistres øjne en forbryderisk, "fascistisk", trotskistisk krig, der forstyrrer ... "de antifascistiske styrkers enhed". Snesevis af Norman Thomas'er, Major Attlee'er, Otto Bauer'e, Zyromsky'er, Malraux'er og sådan nogle småkræmmere af løgn som Duranty og Louis Fischer spreder denne slaviske visdom over hele vores klode. I mellemtiden flytter Folkefrontens regering fra Madrid til Valencia, fra Valencia til Barcelona.

Hvis det kun, som kendsgerningerne bærer vidne om, er den socialistiske revolution, der er i stand til at knuse fascisme, så er en heldig opstand for proletariatet på den anden side kun mulig, når de herskende klasser er fanget i en skruestik af de største vanskeligheder. De demokratiske filistre anråbte imidlertid præcis disse vanskeligheder som bevis for utilstedeligheden af den proletariske opstand. Skulle proletariatet afvente, at de demokratiske filistre fortalte dem tidspunktet for deres befrielse, ville de for altid forblive slaver.

At lære arbejderne at genkende reaktionære spidsborgere under alle deres forklædninger og at foragte dem uden hensyn til forklædningen er den revolutionæres første og vigtigste pligt.


Tilbage
Læren fra Spanien - Den sidste advarsel
Næste

Leon Trotskij Internet arkiv

Fejlmelding
Oversigt over marxistiske klassikere