Tilbage
Kampen om Trotskij
Næste

Trotskij på den 13. partikongres

Trotskij (modtaget af en mægtig ovation):

"Jeg vil her kun berøre et begrænset antal af de spørgsmål, som er indeholdt i centralledelsens beretning. Jeg vil koncentrere jeres opmærksomhed om de spørgsmål, som kongressen venter belyst af mig, hvorved jeg – og jeg tror, at kongressen forstår mine motiver dertil – vil undlade alt, hvad der kan tilspidse sagen eller drage personlige momenter med i den, og alt hvad der kan besværliggøre likvideringen af de vanskeligheder, partiet står i. Når jeg således ikke berører en række skarpe momenter, til hvilke mit navn i den sidste tid er blevet knyttet, så sker det – ikke fordi jeg ikke vil stå partikongressen til regnskab i hvilket som helst spørgsmål – men fordi jeg ønsker at skille sagens principielle væsen ud fra individuelle momenter.

Her bliver sagt, at det er en usædvanlig begivenhed i vort partitiv, at der mellem to kongresser udbryder en lidenskabelig debat, der, som det erklæres, enten har haft som mål at ændre centralledelsens sammensætning eller dens politik.

Jeg tror imidlertid kammerater, at vi, hvis vi kaster et blik tilbage på beretningsåret og vil fremhæve det, der overordentligt skarpt karakteriserede partidiskussionen, må sige, at det usædvanlige bestod deri, at centralledelsen selv i et vist givet tidspunkt mellem begge partidage erkendte, at en ændring af partiets indre politik var nødvendig og offentligt forkyndte dette.


Tilbage
Kampen om Trotskij
Næste

Marie Nielsen Internet arkiv

Fejlmelding
Oversigt over marxistiske klassikere