Tilbage
Læren fra Spanien - Den sidste advarsel
Næste

Stalin garanterede betingelserne for nederlag

Betingelserne for sejr er, som vi ser, helt ligetil. Samlet kaldes de for den socialistiske revolution. Ikke en eneste af disse betingelser fandtes i Spanien. Den grundlæggende årsag er - fraværet af et revolutionært parti. Stalin forsøgte ganske vist at overføre bolsjevismens ydre praksis til Spaniens jord: Politbureauet, kommissærer, celler, GPU etc.. Men han blottede disse former for deres sociale indhold. Han fornægtede bolsjevik-programmet og dermed sovjetterne som den nødvendige form for massernes revolutionære initiativ. Han stillede bolsjevismens teknik til tjeneste for borgerlig besiddelse. I sin bureaukratiske snæversynethed forestillede han sig, at "kommissærer" i sig selv kunne garantere for sejren. Men den private ejendomsrets kommissærer viste sig kun i stand til at garantere nederlaget.

Det spanske proletariat udviste førsteklasses militære kvaliteter. Med dets særlige betydning i landets økonomiske liv, med dets politiske og kulturelle niveau stod det spanske proletariat på revolutionens første dag ikke under, men over det russiske proletariat ved begyndelsen af 1917. På vejen mod dets sejr stod dets egne organisationer som de største forhindringer. Den dominerende klike af stalinister bestod, i overensstemmelse med deres kontrarevolutionære funktion, af lejesvende, karrieremagere, deklasserede elementer og i almindelighed alle typer af socialt udskud. Repræsentanterne for andre arbejderorganisationer - uhelbredelige reformister, anarkistiske frasemagere, POUM's hjælpeløse centrister - knurrede, brummede, svajede og manøvrerede, men indrettede sig, når det kom til stykket, efter stalinisterne. Som resultat af deres fælles aktivitet viste det sig, at den sociale revolutions lejr - arbejdere og bønder - blev underordnet borgerskabet, eller mere korrekt, dets skygge. Den blev åreladet og dens karakter nedbrudt.

Der var ingen mangel på heltemod hos masserne eller mod hos individuelle revolutionære. Men masserne blev overladt til deres egne ressourcer, mens de revolutionære forblev splittede, uden et program, uden en aktionsplan. De "republikanske" militære ledere var mere optaget af at knuse den sociale revolution end af at vinde militære sejre. Soldaterne tabte tilliden til deres officerer; masserne til regeringen; bønderne trak sig tilbage; arbejderne blev udmattede; nederlag fulgte på nederlag; demoralisering bredte sig raskt. Alt dette var ikke svært at forudse fra begyndelsen af borgerkrigen. Ved at stille sig selv den opgave at redde det kapitalistiske herredømme dømte Folkefronten sig selv til militært nederlag. Ved at vende bolsjevismen på hovedet lykkedes det Stalin fuldstændigt at opfylde rollen som revolutionens banemand.

Det bør tilføjes, at den spanske erfaring endnu en gang demonstrerer, at det overhovedet ikke lykkedes for Stalin at forstå hverken Oktoberrevolutionen eller den russiske borgerkrig. Hans træge, provinsielle hjerne sakkede håbløst bagud for begivenhedernes stormfulde gang i 1917-21. I de af hans taler og artikler fra 1917, hvor han udtrykte sine egne ideer, er hans senere Thermidorske "doktrin" fuldstændig indgroet. I denne forstand er Stalin i Spanien i 1937 fortsætteren af Stalin fra bolsjevikkernes konference, marts 1917. Men i 1917 blot frygtede han de revolutionære arbejdere; i 1937 kvalte han dem. Opportunisten var blevet til bøddelen.


Tilbage
Læren fra Spanien - Den sidste advarsel
Næste

Leon Trotskij Internet arkiv

Fejlmelding
Oversigt over marxistiske klassikere