af Friedrich Engels

Anti-Dürhing    

Tidligere kendt som Herr Eugen Dühring’s Revolution in Science, Engels’ Anti-Dühring er en populær og blivende bog, der, som Engels skrev til Marx, var et forsøg på ”at skabe en encyklisk oversigt over vores opfattelse af filosofiske, naturvidenskabelige og historiske problemer.”

Marx og Engels blev først opmærksomme på Professor Dühring i forbindelse med hans anmeldelse af Kapitalen bragt i Ergänzungsblätte i december 1867. De skrev en serie af breve om ham fra januar-marts 1868.

Han blev i hovedsagen glemt indtil midt-1870’erne, hvor Dühring trådte ud på den tyske politiske scene. De tyske Socialdemokrater var påvirket af både hans Kritische Geschichte der Nationalökonomie und des Sozialismus og hans Cursus der Philosophie als streng wissenschaftlicher Weltanschauung und Lebensgestaltung - Blandt hans læsere var bl.a. Johann Most, Friedrich Wilhelm Fritzsche, Eduard Bernstein og tilmed August Bebel i en kort periode.

I marts 1874 bragte det Socialdemokratis avis Volksstaat en anonym artikel (i virkeligheden skrevet af Bebel) der i positive toner anmeldte en af Dührings bøger.

Både 1. februar og 21. april, 1875, opmuntrede Liebknecht Engels til at konfrontere Dühring i Volksstaat. I februar 1876 fyrede Engels den startende salve med hans Volksstaat artikel ”Preussisk vodka i den tyske Rigsdag” [“Prussian Vodka in the German Reichstag”]

24. maj 1876 skrev Engels til Marx at der var grund til at påbegynde en kampagne med udbredelsen af Dührings ideer. Marx svarede næste dag at Dühring selv burde blive kritiseret. Engels lagde derfor sit arbejde på hvad der senere blev kendt som Naturens Dialektik. Den 28. maj skitserede han for Marx den generelle strategi mod Dühring. Det kom til at tage over to år at færdiggøre.

Bogen er opdelt i tre forskellige afsnit:

Afsnit 1: Filosofi - Skrevet hovedsagligt mellem september 1876 og januar 1877. Udgivet som en serie af artikler kaldt Herrn Eugen Dühring's Umwälzung der Philosophie i Vorwärts Maj 1877.

Afsnit II: Politisk Økonomi - Skrevet hovedsagligt mellem juni og august 1877. (Det sidste kapitel er i virkeligheden skrevet af Marx). Udgivet under titlen Herrn Eugen Dühring's Umwälzung der politischen Oekonomie in Wissenschaftliche Beilage og i supplementet til Vorwärts mellem juli og december 1877.

Afsnit III: Socialisme - Skrevet hovedsagelig mellem august 1977 og april 1878. Udgivet som Herrn Eugen Dühring's Umwälzung des Sozialismus i supplemented til Vorwärts mellem ma jog juni 1878. Serierne i Vorwärts fremkaldte protester fra Dührings loyale støtter: under det tyske Socialdemokratis kongres den 27. maj 1877, prøvede de at forbyde den igangværende udgivelse af dem i partiavisen. Faktisk skyldtes mange udgivelsesforsinkelserne deres indsats. I Juli 1877 blev Afsnit I ugivet som pamflet. I Juli 1878 blev Afsnit II og Afsnit III sat sammen i en anden pamflet. I juli 1878 blev det fuldstændige værk udgivet som bog – med et tilføjet forord af Engels. I oktober 1878 blev den tyske anti-socialist lov sat i kraft og blev Anti-Dühring sammen med Engel’s andre værker, forbudt. I 1886 fremkom der en anden udgive i Zurich. Den trejde, reviderede og supplerede udgave blev udgivet i Stuttgart i 1894 (efter anti-socialist loven). Den blev første gang oversat til engelsk i 1907, i Chicago. I 1880 tog Engels, på anmodning fra Paul Lafargue tre kapitler fra Anti-Dühring og skabte hvad der blev verdens mest populære socialistisk pamflet. Socialisme: Utopi og videnskab.

Tilbage til Friedrich Engels-arkivet


Indhold: